Polityka prywatności

Polityka Prywatności strony www.ferrowings.pl

  1. Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania danych osobowych pozyskanych za strony internetowej www.ferrowings.pl (zwanego dalej: „FerroWings”).
  2. Niniejsza polityka prywatności FerroWings ma charakter informacyjny, co oznacza że nie jest ona źródłem obowiązków dla Usługobiorców lub Klientów FerroWings.
  3. Właścicielem FerroWings i jednocześnie Administratorem Danych Ferro Wings Sp.z o.o. Sp.K z siedzibą w Zielonej Górze, ul.Przylep – 8 Maja 41, 66-015 Zielona Góra, NIP 9291901007, REGON 365914817, wpisaną do Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy w Zielonej Górze, VIII Wydział Gospodarczy KRS pod numerem KRS 0000648608.
  4. Dane osobowe zbierane przez nazwa sklepu za pośrednictwem FerroWings są przetwarzane zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), zwane również RODO.
  5. Właściciel FerroWings dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których dane dotyczą, a w szczególności zapewnia, że zbierane przez niego dane są przetwarzane zgodnie z prawem; zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami; merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane oraz przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania.P

§ 1 Cele i rodzaj przetwarzanych danych oraz podstawa prawna

  1. Każdorazowo cel, zakres oraz odbiorcy danych przetwarzanych przez Administratora wynika z działań podejmowanych przez Klienta w FerroWings. Przykładowo jeżeli Klient w trakcie składania formularza kontaktowego wyrazi chęć kontaktu, to jego dane osobowe będą przetwarzane w celu skontaktowania się z Klientem.
  2. Dane osobowe Klientów są zbierane w przypadku:
    1. subskrypcji Newslettera, w celu wykonania umowy, której przedmiotem jest usługa świadczona drogą elektroniczną. Dane Klientów są zbierane przez Benhauer Sp. z o.o. w systemie SalesManago. Podstawa prawna – zgoda osoby, której dane dotyczą na wykonania umowy o świadczenie usługi Newsletter (art. 6 ust. 1 lit. a RODO)
    2. korzystania z usługi formularza kontaktowego w FerroWings w celu wykonania umowy świadczonej drogą elektroniczną. Podstawa prawna: niezbędność do wykonania umowy o świadczenie usługi formularza kontaktowego (art. 6 ust. 1 lit. b RODO)
  3. Administrator może przetwarzać następujące dane osobowe Klientów korzystających z FerroWings:
    1. adres e-mail
    2. imię i nazwisko
    3. numer telefonu
    4. kod pocztowy i miejscowość
    5. ulica wraz z numerem domu/mieszkania
    6. Administrator może przetwarzać dodatkowo nazwę firmy oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP) Klienta
  4. Podczas korzystania ze Strony FerroWings mogą być pobierane dodatkowe informacje, w szczególności: adres IP przypisany do komputera Klienta lub zewnętrzny adres IP dostawcy Internetu, nazwa domeny, rodzaj przeglądarki, czas dostępu, typ systemu operacyjnego.
  5. Od Klientów mogą być także gromadzone dane nawigacyjne, w tym informacje o linkach i odnośnikach, w które zdecydują się kliknąć lub innych czynnościach, podejmowanych w Sklepie Internetowym. Podstawa prawna – prawnie uzasadniony interes (art. 6 ust. 1 lit. f RODO), polegający na ułatwieniu korzystania z usług świadczonych drogą elektroniczną oraz na poprawie funkcjonalności tych usług.
  6. Przekazanie danych osobowych do www.ferrowings.pl jest dobrowolne.

§ 2 Komu udostępniane lub powierzane są dane oraz jak długo są przechowywane?

  1. Dane osobowe Klienta przekazywane są dostawcom usług, z których korzysta www.ferrowings.pl przy prowadzeniu strony internetowej. Dostawcy usług, którym przekazywane są dane osobowe, w zależności od uzgodnień umownych i okoliczności, albo podlegają poleceniom www.ferrowings.pl co do celów i sposobów przetwarzania tych danych (podmioty przetwarzające) albo samodzielnie określają cele i sposoby ich przetwarzania (administratorzy).
    1. Podmioty przetwarzające. www.ferrowings.pl korzysta z dostawców, którzy przetwarzają dane osobowe wyłącznie na polecenie Właściciela FerroWings. Należą do nich m.in. dostawcy świadczący usługę hostingu, usługi księgowe, dostarczający systemy do marketingu, systemy do analizy ruchu w FerroWings, systemy do analizy skuteczności kampanii marketingowych.
    2. Administratorzy. www.ferrowings.pl korzysta z dostawców, którzy nie działają wyłącznie na polecenie i sami ustalają cele i sposoby wykorzystania danych osobowych Klientów. Świadczą oni usługi płatności elektronicznych oraz bankowe.
  2. Lokalizacja. Dostawcy usług mają siedzibę głównie w Polsce i w innych krajach Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG).
  3. Dane osobowe Klientów przechowywane są:
    1. W przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych osobowych jest zgoda wówczas dane osobowe Klienta przetwarzane są przez FerroWings tak długo, aż zgoda nie zostanie odwołana, a po odwołaniu zgody przez okres czasu odpowiadający okresowi przedawnienia roszczeń jakie może podnosić i jakie mogą być podnoszone wobec niego. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat sześć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej – trzy lata.
    2. W przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest wykonanie umowy, wówczas dane osobowe Klienta przetwarzane są przez www.ferrowings.pl tak długo, jak jest to niezbędne do wykonania umowy, a po tym czasie przez okres odpowiadający okresowi przedawnienia roszczeń. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat sześć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej – trzy lata.
  1. Dane nawigacyjne mogą być wykorzystywane w celu zapewnienia Klientom lepszej obsługi, analizy danych statystycznych i dostosowania strony internetowej do preferencji Klientów, a także administrowania FerroWings.
  2. W przypadku, gdy Klient dokona subskrypcji Newsletter na jego adres e-mail FerroWings będzie wysyłać wiadomości elektroniczne zawierające informacje handlowe o promocjach i nowych produktach dostępnych w ofercie FerroWings.
  3. Umowa Newslettera zostaje zawarta z chwilą uruchomienia Linku Aktywacyjnego przesłanego przez Właściciela FerroWings na adres poczty elektronicznej podanego przez Użytkownika w formularzu na stronie FerroWings.
  4. Umowa rozwiązuje się poprzez wysłanie maila o treści „Rezygnacja” na adres poczty elektronicznej newsletter@ferrowings.pl lub poprzez kliknięcie na link zawarty w stopce każdego Newslettera.
  5. W przypadku skierowania żądania udostępnia dane osobowe uprawnionym organom państwowym, w szczególności jednostkom organizacyjnym Prokuratury, Policji, Prezesowi Urzędu Ochrony Danych Osobowych, Prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów lub Prezesowi Urzędu Komunikacji Elektronicznej.

§ 3 Mechanizm cookies, adres IP

  1. Pliki Cookies (ciasteczka) są to niewielkie informacje tekstowe w postaci plików tekstowych, wysyłane przez serwer i zapisywane po stronie osoby odwiedzającej stronę FerroWings (np. na dysku twardym komputera, laptopa, czy też na karcie pamięci smartfona – w zależności z jakiego urządzenia korzysta odwiedzający FerroWings). Szczegółowe informacje dot. plików Cookies, a także historię ich powstania można znaleźć m.in. tutaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasteczko.
  2. Administrator może przetwarzać dane zawarte w plikach Cookies podczas korzystania przez odwiedzających ze strony FerroWings w następujących celach:
    a) zapamiętywania danych z wypełnianych Formularzy , ankiet;
    d) dostosowywania zawartości strony FerroWings do indywidualnych preferencji Usługobiorcy (np. dotyczących kolorów, rozmiaru czcionki, układu strony) oraz optymalizacji korzystania ze stron FerroWings;
    e) prowadzenia anonimowych statystyk przedstawiających sposób korzystania ze strony Sklepu Internetowego Google Analytics (administrator Cookiem zewnętrznego: Google Inc z siedzibą w USA);
    f) badania cech zachowań odwiedzających poprzez analizę ich działań (powtarzające się wizyty na stronach, słowa kluczowe itp.) w celu stworzenia ich profilu i dostarczenia im reklam dopasowanych do ich przewidywanych zainteresowań, także wtedy kiedy odwiedzają oni inne strony internetowe (remarketing);
    g)  popularyzacji FerroWings za pomocą serwisu społecznościowego Facebook.com. (administrator cookies zewnętrznego: Facebook Inc z siedzibą w USA lub Facebook Ireland z siedzibą w Irlandii)
  3. Mechanizm cookies jest bezpieczny dla komputerów Klientów FerroWings. W szczególności tą drogą nie jest możliwe przedostanie się do komputerów Klientów wirusów lub innego niechcianego oprogramowania lub oprogramowania złośliwego. Niemniej w swoich przeglądarkach Klienci mają możliwość ograniczenia lub wyłączenia dostępu plików cookies do komputerów. W przypadku skorzystania z tej opcji korzystanie z FerroWings będzie możliwe, poza funkcjami, które ze swojej natury wymagają plików cookies.
  4. Szczegółowe informacje na temat zmiany ustawień dotyczących plików Cookies oraz ich samodzielnego usuwania w najpopularniejszych przeglądarkach internetowych dostępne są w dziale pomocy przeglądarki internetowej oraz na poniższych stronach (wystarczy kliknąć w dany link):
    w przeglądarce Chrome 
    w przeglądarce Firefox
    w przeglądarce Internet Explorer
    w przeglądarce Opera
    w przeglądarce Microsoft Edge
    w przeglądarce Safari
  5. FerroWings zawiera linki i odnośniki do innych stron internetowych. Nazwa sklepu nie ponosi odpowiedzialności za zasady ochrony prywatności na nich obowiązujące.

§ 4 Prawa osób, których dane dotyczą

Przysługują Państwu następujące prawa:

  1. Prawo do uzyskania informacji o przetwarzaniu Państwa danych w zakresie określonym w art. 15 RODO.
  2. Prawo do sprostowania dotyczących Państwa nieprawidłowych lub niekompletnych danych osobowych zgodnie z art. 16 RODO.
  3. Prawo do usunięcia („prawo do bycia zapomnianym”) zapisanych u nas Państwa danych osobowych, o ile ich dalsze przetwarzanie nie jest niezbędne, zgodnie z art. 17 RODO:
    – do korzystania z prawa do wolności wypowiedzi i informacji;
    – do wywiązania się z prawnego obowiązku;
    – z uwagi na względy interesu publicznego;
    – do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń.
  4. Prawo do ograniczenia przetwarzania Państwa danych osobowych zgodnie z art. 18 RODO, o ile:
    – prawidłowość danych osobowych jest przez Państwa kwestionowana;
    – przetwarzanie jest niezgodne z prawem, a Państwo sprzeciwiają się ich usunięciu;
    – nie potrzebujemy już danych osobowych, ale są one Państwu potrzebne do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń;
    – wnieśli Państwo sprzeciw na podstawie art. 21 wobec przetwarzania.
  5. Prawo do otrzymania dostarczonych nam Państwa danych w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego oraz do przesłania ich innemu administratorowi zgodnie z art. 20 RODO („prawo do przenoszenia danych”).
  6. Prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, zgodnie z art. 77 RODO. Z reguły mogą się Państwo zwrócić w tej sprawie do organu nadzorczego w miejscu Państwa zwykłego pobytu, miejsca pracy lub naszej siedziby przedsiębiorstwa. W przypadku pytań dotyczących gromadzenia, przetwarzania i wykorzystania Państwa danych osobowych, sprostowania, blokowania lub usuwania danych, a także w celu odwołania udzielonych zgód lub wyrażenia sprzeciwu wobec wykorzystywania danych w celach określonych w niniejszej polityce prywatności, prosimy o kontakt z administratorem danych: (adres e-mail / ew. nr. telefonu). Prawo do wniesienia sprzeciwu. Jeżeli w sposób opisany w niniejszej polityce prywatności przetwarzamy dane osobowe w celu zabezpieczenia naszych prawnie uzasadnionych interesów, wówczas mogą Państwo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Państwa danych w takim celu – ze skutkiem na przyszłość. W przypadku przetwarzania danych w celach marketingu bezpośredniego, mogą Państwo zrealizować prawo do sprzeciwu w każdym czasie. Jeżeli przetwarzanie ma miejsce w innych celach, przysługuje Państwu prawo do złożenia sprzeciwu jedynie z przyczyn wynikających z Państwa szczególnej sytuacji. Po skorzystaniu przez Państwa z prawa do sprzeciwu nie będziemy kontynuować przetwarzania Państwa danych osobowych, chyba że wykażemy istnienie ważnych, prawnie uzasadnionych podstaw do przetwarzania i będą one nadrzędne wobec Państwa interesów i praw, lub gdy przetwarzanie danych ma służyć dochodzeniu, wykonaniu lub obronie roszczeń. Powyższe nie obowiązuje, gdy przetwarzanie danych ma miejsce do celów marketingu bezpośredniego. W takim przypadku nie będziemy kontynuować przetwarzania Państwa danych osobowych do powyższego celu.

§ 5 Zmiany Polityki Prywatności

  1. Polityka Prywatności może ulec zmianie, o czym poinformuje użytkowników z wyprzedzeniem 7 dni.
  2. Pytania związane z Polityką Prywatności prosimy kierować na adres: kontakt@ferrowings.pl

Polityka prywatności ważna od dn. 10.03.2020 r.

INFOLINIA: 576 000 758